Ok, nampak tak cendawan dan batu2 tu? Ini di namakan fondant. Fondant ni boleh dimakan, sweet as sweets. Kebaikannya ialah ianya tahan lama di dalam suhu bilik, mudah dibentuk dan biasanya boleh buat mcm2 jenis decoration yg berdiri (Barney, Wonderpets etc). Tetapi, ia akan cair apabila diletakkan di dlm fridge. Harga utk sebiji cupcake fondant ni RM3.50/pc. Mengapa harganya agak mahal sedikit? Sebab nak membuatnya begitu rumit sebab setiap biji tu, pembuatnya harus "mengadap" purata 15 minit untuk setiap biji cupcake. Kos bahan2 nya juga agak mahal sedikit dari jenis yang lain2.
Yang ini decoration buttercream. My speciality lah. Mcm aising biasa di kedai2 dan mudah cair dlm cuaca panas. Tapi kalau dimakan dlm keadaan sejuk...hmm...sedap.. :) Macam2 tema boleh dibuat, dari pertunangan, hantaran, letak kat meja masa makan berdamai, cukur jambul, letak dlm goody bag etc.. Harganya RM2.50/pc.
This one is buttercream base with gumpaste flower. Bunga tu bole dimakan sebab membuatnya pun menggunakan gula aising. Tapi biasanya beli di kedai, dah ready stok. Bunga tu, simpan la berapa lama pun, still can be eaten. Harganya RM3.00/pc.
haa...gambar ni aku amik dari bakingproject kak min yg tersgtlah aku admire hasil kerjanya. Pinjam ye kak min? Bila nak dtg JB buat kelas? bukan apa, gambar untuk glaze icing ni, kena betul2 yg focus, tapi malangnya aku takde gambar glaze icing sebaik ini. :( Yang ni harganya RM1.80 (tak termasuk strawberry tu ya!). Glaze icing ni sgt sedap dimakan ketika sejuk, tapi biasanya, keesokan harinya ianya akan start to crack.
Ada juga cupcake dgn chocolate topping berharga RM1.50/pc, cupcake dgn buttercream + edible image yg berharga RM 3.50/pc , tapi besok baru dapat di upload ya!
Happy Reading, and Happy Deciding!
No comments:
Post a Comment